Wielkanoc to doskonała okazja do spotkania w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół. Wspólnej celebracji bardzo często towarzyszy pyszne jedzenie. Na świątecznym stole nie może zabraknąć także ciasta i deserów. W artykule podpowiemy, jak przygotować wielkanocne desery w pucharkach.
Sernik na zimno – zamiast tradycyjnego ciasta
Sernik na zimno to doskonała opcja dla tradycyjnego pieczonego ciasta. Przygotowanie deseru w pucharku pozwoli jednocześnie na efektowny sposób podania, który zachwyci Twoich gości. Przepis stanie się przy tym świetną bazą, którą możesz wzbogacić swoimi ulubionymi owocami i dodatkami. Zacznij od połączenia twarogu, jogurtu i cukru waniliowego, które następnie wymieszasz z rozpuszczoną w wodzie i podgrzaną żelatyną.
Masę serową przełóż do pucharków i zaczekaj do stężenia. Proces najszybciej przebiegnie w lodówce. Całość możesz udekorować swoimi ulubionymi owocami i galaretką. Ciekawym pomysłem może okazać się także stworzenie kilku różnokolorowych warstw. Deser w pucharku podawaj z dodatkiem bitej śmietany.
Klasyczny mus czekoladowy
Na liście świątecznych deserów nie może zabraknąć także klasycznego musu czekoladowego, który stanowi eleganckie zwieńczenie każdego uroczystego obiadu. Przygotowanie rozpocznij od rozpuszczenia czekolady z masłem w kąpieli wodnej. Następnie oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij z odrobiną soli na sztywną masę. Żółtka natomiast ucieraj z cukrem aż do uzyskania gładkiej masy. Możesz dodać odrobinę wrzątku, który ułatwi rozpuszczanie cukru.
Do żółtek dodaj rozpuszczoną czekoladę, połowę białek oraz bitą śmietanę. Na końcu dodaj pozostałe białka i delikatnie wymieszaj. W ten sposób uzyskasz gładką i kremową konsystencję musu. Całość podawaj ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub gęstą konfiturą z wiśni, która świetnie przełamie słodycz deseru.
Wiosenny deser lodowy
Lody to jeden z ulubionych deserów, niezależnie od wieku. Chcesz przygotować coś lekkiego i orzeźwiającego? Postaw na połączenie egzotycznych smaków mango i kokosa. Przygotowanie rozpocznij od wyłożenia spodu pucharku pokruszonymi bezami. Następnie nałóż na nie swoje ulubione lody kokosowe oraz mus mango, który przygotujesz z pulpy owocowej, galaretki o tym samym smaku i mleka kokosowego. Liczba warstw zależeć będzie przede wszystkim od wielkości naczynia. Całość udekoruj bitą śmietaną oraz wiórkami kokosowymi i czekoladowymi. Nie wiesz, jakie naczynie pozwoli Ci na efektowne podanie deseru? Postaw na wysokie szklanki, które znajdziesz na stronie pucharydeserowe.pl.
Deser z galaretką i mascarpone
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także szybkiego deseru z galaretki. Będzie to świetna inspiracja dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych potraw. Przyrządzanie dania rozpocznij od rozpuszczenia swojej ulubionej galaretki i pasujących owoców. Jeśli jesteś miłośnikiem klasyki, postaw na smak truskawki lub maliny. Po rozpuszczeniu galaretki zalej nią owoce umieszczone w pucharku i zostaw do zastygnięcia.
Następnie przygotuj warstwę kremu. Ubij śmietanę z cukrem i ekstraktem wanilii, do których dodasz mascarpone. Masę połącz za pomocą miksera aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowany deser doskonale będzie współgrać z posypką z bezy oraz świeżymi owocami i listkiem mięty, który doda całości lekkości i świeżości.
Artykuł promocyjny.