Menu walentynkowe w restauracji – jakie dania przygotować?

Redakcja

24 stycznia, 2025

Okazje takie jak Walentynki zdarzają się w roku zaledwie kilka razy, dlatego nic dziwnego, że w ten dzień restauracje prześcigają się w pomysłach na menu dla zakochanych. Jednak nawet najlepiej przemyślane dania nie wystarczą, by romantyczna atmosfera wybrzmiała z pełną mocą, dlatego warto skupić się także na innych elementach, takich jak nazewnictwo dań, sposób ich podania, czy dekoracje. Znaczenie ma nawet zachowanie personelu w ten wyjątkowy dzień. Zobaczmy zatem, jakie menu na walentynki w restauracji ma sens i jaką otoczkę do niego przybrać.

Zaopatrzenie to podstawa

Zanim przystąpimy do komponowania dań, należy zadbać o odpowiednie artykuły spożywcze dla gastronomii – najlepiej od renomowanego dostawcy, który zapewnia zróżnicowane zaopatrzenie w odpowiedniej ilości i terminowo. Podczas specjalnych okazji, takich jak Walentynki, ma to szczególne znaczenie, bo wówczas punkty gastronomiczne nierzadko decydują się na wprowadzenie do oferty dań specjalnych i użycie składników, których wcześniej nie potrzebowały. Z tego względu uznany producent mrożonek czy dostawca wysokiej klasy mięsa lub owoców morza jest wówczas na wagę złota.

Menu walentynkowe – afrodyzjaki i nie tylko

Jak nietrudno się domyślić, menu na walentynki w restauracji nie może pominąć potraw powszechnie kojarzonych z romantyczną kolacją lub wprost uważanych za afrodyzjaki. Absolutnym must have, jeśli chodzi o przystawki, są ostrygi, które skropione cytryną zapewniają wyjątkowe doznania smakowe, a jednocześnie uchodzą właśnie za afrodyzjak. W ogóle owoce morza powinny znaleźć dla siebie niejedną pozycję w karcie dań – smażone krewetki czy macki ośmiornicy są wystarczająco wykwintnym daniem na tę okazję. Dobrym pomysłem jest też skorzystanie z trufli lub szparagów. Przyprawy? Chilli sprawia, że delikatnie przyspiesza nasze krążenie krwi. Jeśli zaś chodzi o zupy, dobrym pomysłem są lekkie kremy – w końcu romantyczna atmosfera i ciężki żołądek nie idą ze sobą w parze.

Zadbaj o dekoracje – byle z umiarem!

Żadna kolacja walentynkowa nie może się obyć bez dyskretnych detali kojarzących się z miłością. Naturalnym wyborem jest tutaj kolor czerwony, zatem pole do popisu dają nam, chociażby owoce granatu, czerwony pieprz, truskawki czy sproszkowane maliny. Ciekawym elementem może być wprowadzenie motywu serca – w tym właśnie kształcie można podać przystawkę lub ciastko, jednak w tym kontekście wiele zależy od samego lokalu, bo serce może stać się także ogólnym elementem wystroju. Innym kształtem nadającym się do użycia w czasie walentynek jest obrys ust. Należy jednak pamiętać, że używanie wszelkich detali kojarzących się z miłością powinno odbywać się z umiarem – łatwo bowiem popaść w kicz.

Menu walentynkowe – tego unikaj!

Podczas tej wyjątkowej okazji nie tylko warto wiedzieć, co uwzględnić w swoim menu, ale także uzmysłowić sobie, jakich dań i składników zdecydowanie lepiej unikać. Na pierwszym miejscu należy postawić posiłki, w których znajduje się duża ilość surowej cebuli i czosnku – chodzi oczywiście o ich zapach, który raczej nie kojarzy się z romantycznymi uniesieniami. Z takich samych pobudek lepiej zrezygnować z wędzonych ryb. W ogóle pozycje rybne w menu trzeba dobrze przemyśleć, by nie zaproponować opcji zawierającej dużo ości – ich usuwanie z talerza lub ust może zrujnować całą atmosferę.

Innymi problematycznymi posiłkami są te, w których znajduje się dużo nabiału – sporo osób cierpi na nietolerancję laktozy, a kłopoty ze strony układu trawiennego to ostatnie, czego klienci pragną w Walentynki. W ogóle wszystkie dania, które z natury są nieco „ciężkie”, tłuste lub zawierają zawiesiste sosy, a więc są potencjalnie problematyczne dla żołądka, powinny znaleźć się na cenzurowanym.

Walentynki to świetna okazja, by urozmaicić swoje menu, zrobić klientom kilka niespodzianek, a jednocześnie przystosować zarówno sposób podawania dań, jak i dekoracje w lokalu do tej wyjątkowej, romantycznej otoczki. Należy jednak pamiętać o tym, że przesada najczęściej sprowadza nas na poziom groteski, a niektóre dania i składniki zdecydowanie nie nadają się na kolację dla dwojga. Jeśli jednak zastosujesz się do kilku powyższych porad, a wszystko oprzesz na podstawie, czyli świeżych artykułach spożywczych dla gastronomii od sprawdzonego dostawcy, to sukces wizerunkowy i sprzedażowy w ten dzień masz na wyciągnięcie ręki!

Artykuł zewnętrzny.

Polecane: