Deski do krojenia – jakich używa się w gastronomii?

Redakcja

24 czerwca, 2024

Jak w każdej kuchni, także (a może i tym bardziej) w tej profesjonalnej każdego dnia krojone są różnego rodzaju produkty – pieczywo, mięso, warzywa czy owoce. I tak, jak w domu, także w gastronomii czynność ta wymaga nie tylko ostrego noża, ale też bezpiecznej podkładki w postaci deski do krojenia. Przyglądamy się rodzajom takiego wyposażenia, które przeznaczone jest właśnie do typowo profesjonalnego użycia.

Dlaczego w kuchni potrzebne są deski do krojenia?

Czy deski do krojenia są aż tak potrzebne, zwłaszcza w profesjonalnej kuchni? W trakcie krojenia składników wykorzystywane są wyjątkowo ostre noże – wszystko po to, by rozdrabnianie szło sprawnie i szybko. Jednak nawet najbardziej precyzyjne krojenie wiąże się z ryzykiem zarysowania tego, co pod produktem – czyli blatu. Oczywiście, w profesjonalnej kuchni meble gastronomiczne są wykonane ze stali nierdzewnej, która na takie uszkodzenia pozostaje stosunkowo odporna, wystarczy jednak wyobrazić sobie codzienne, trwające nieprzerwanie przez parę godzin krojenie, by szybko dojść do wniosku, że taki blat gastronomiczny uległyby błyskawicznemu zniszczeniu. Duża deska do krojenia na blat to zatem podstawa – a duży wybór takich akcesoriów można znaleźć w ofercie sklepu internetowego dla gastronomii: https://sklep.technica.pl/deski-do-krojenia! Kolejnym argumentem przemawiającym na korzyść wykorzystywania takich przyborów gastronomicznych, jak profesjonalne deski do krojenia, jest znaczne ułatwienie dalszej obróbki składników. Rozdrobniony na desce produkt – na przykład poszatkowana cebula, może być szybko i wygodnie zsunięty na patelnię czy do garnka, bezpośrednio z jej powierzchni. W innym przypadku konieczne byłoby mozolne przekładanie składników z blatu do miski czy na talerz, a następnie do naczynia z przygotowywaną potrawą.

Deski do krojenia

 Jakie deski do krojenia można znaleźć w profesjonalnej kuchni?

Profesjonalne deski do krojenia mogą być wykonane z różnych materiałów. W gastronomii najczęściej spotkać można się z takim wyposażeniem, jak:

  • deski do krojenia drewniane – bardzo stabilne i trwałe, jednak ze względu na surowiec nienadające się do mycia w zmywarkach; mogą być wykorzystywane jako deski do krojenia chleba,
  • deski z polietylenu – czyli z odpornego na uszkodzenia tworzywa, nadające się do mycia w zmywarce,
  • deski do krojenia wykonane ze szkła – chociaż szklane, takie deski gastronomiczne są bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne; dzięki nim można zachować wysokie standardy higieny w trakcie przygotowywania posiłków (mogą być wyparzane, myte w zmywarkach, dezynfekowane),
  • podkładki do krojenia – cieńsze, niż standardowe deski, wykonane z tworzyw sztucznych, świetnie nadające się do niewielkiej gastronomii czy też używane jako sprzęt barmański (do krojenia owoców i innych dodatków do drinków).

W tym miejscu warto również wspomnieć o profesjonalnych deskach do krojenia, odpowiadających normom systemu HACCP. Takie deski są wykonane z tworzyw nadających się do mycia w zmywarkach. Produkowane są w różnych wariantach kolorystycznych, przy czym każdy kolor odpowiada danemu produktowi (na przykład czerwone deski do krojenia mięsa surowego, zielone deski do krojenia warzyw, żółte deski do krojenia drobiu i tak dalej). Profesjonalne, solidnie wykonane deski do krojenia można znaleźć w ofercie wielu sprzedawców – z pewnością warto odwiedzić sklep https://sklep.technica.pl/, w asortymencie którego, obok desek, dostępne są również akcesoria dodatkowe takie, jak stojaki ułatwiające organizację i przechowywanie desek w obiekcie gastronomicznym.

Artykuł promocyjny.

Polecane: