Przy uruchamianiu nowego kanału sprzedaży niezbyt wiele uwagi poświęca się opakowaniom. Zdarza się, że jedynym kryterium jakie stosujemy, jest cena. A przecież fakt, na jakie opakowania gastronomiczne postawimy, jest niezwykle ważny i ma duży wpływ na powodzenie naszego przedsięwzięcia. Sprawdź zatem, jak dobrze i rozsądnie wybrać opakowania jednorazowe dla dań typu fast food.
Opakowania gastronomiczne – z plastiku czy tektury?
Oczywiste jest, że opakowania, które wybierzemy powinny być przeznaczone do kontaktu z żywnością i posiadać niezbędne atesty. Na rynku znajdziemy różne opakowania dedykowane do gastronomii – zarówno z plastiku, styropianu, jak i z tektury. Mogłoby się wydawać, że opakowania wykonane z tworzyw sztucznych są trwalsze i lepiej zabezpieczają przewożone jedzenie, ale to mit. Nie dość, że wcale nie są bardziej solidne czy wytrzymałe to są nieekologiczne przez co stanowią obciążenie dla planety. Coraz częściej w punktach gastronomicznych plastikowe pojemniki jednorazowe wypierane są przez opakowania papierowe. I to nie tylko z powodów ekologicznych.
Opakowania gastronomiczne – wygodne przechowywanie
Teksturowe opakowania gastronomiczne stanowią atrakcyjną alternatywę dla opakowań z plastiku z wielu względów. Po pierwsze są dużo bardziej ekologiczne. Po drugie są wygodne w przechowywaniu. Opakowania wykonane z tektury przechowujesz rozłożone, dzięki czemu nie zajmują wiele miejsca. Jest to niezwykle ważne, zwłaszcza jeśli prowadzisz niewielki punkt gastronomiczny.
Opakowania gastronomiczne, których możesz być pewien
Wybierając opakowania gastronomiczne – czy to opakowania na burgery, frytki czy boxy do zapakowania całych zestawów dań – zwróć uwagę na jakość materiału, z którego zostały wykonane. Stawiaj na tekturę dobrej jakości, sztywną i solidną – dzięki temu transportowane danie dotrze do klienta w nienaruszonym stanie.
Opakowania na burgery odpowiednio dopasowane
Serwujesz burgery wołowe, kanapki, bajgle? Przy tego typu daniach niezbędne będą opakowania na burgery, które zabezpieczą danie przed „rozsypaniem się”. Prawidłowo dobrane do wielkości kanapki opakowanie, sprawi, że danie nie zmieni swojej formy, a dodatki pozostaną na swoim miejscu.
Opakowania na tortille z praktyczną zrywką
Jeśli w Twoim menu jest tortilla serwowana w postaci zwiniętych wrapów z pewnością przyda Ci się opakowanie dedykowane właśnie do serwowania tortilli – podłużne, wąskie, z perforacją, która pozwala na wygodne otwarcie pudełka i komfortowe jedzenie. Klienci na pewno docenią takie rozwiązanie i chętniej będą zamawiać to danie na wynos.
Najlepsze opakowania na frytki belgijskie
Zapakowanie frytek na wynos to wzywanie? Nie, jeśli postawisz na odpowiedni rodzaj opakowania. Papierowa koperta z warstwą nieprzepuszczającą tłuszczu ułatwi szybkie pakowanie frytek i bezproblemowe umieszczenie ich w kubełku z kurczakiem czy pudełku z resztą zamówienia. Odpowiedni rozmiar opakowania na frytki sprawia, że pakujący nie musi nawet ważyć wydawanej porcji frytek, co usprawnia i przyspiesza realizację zamówienia. Idealne do szybkiej obsługi!
Kolorowe opakowanie gastronomiczne
Kolorowe opakowania jednorazowe to coś, czego potrzebujesz, jeśli zależy Ci na tym, by dania serwowane na wynos czy w dostawie, estetycznie się prezentowały i przyciągały uwagę. Odpowiednio dobrana kolorystyka opakowania może skutecznie podkreślić walory dania, podnieść jego apetyczność i sprawić, że danie będzie wyglądało niezwykle apetycznie. Dodatkowo ciekawy nadruk – forma graficzna oraz jego treść to dobry sposób na wyróżnienie się na tle konkurencji. Wybierając opakowanie gastronomiczne postaw na takie, które podkreślą wyjątkowy charakter Twojego biznesu.
Artykuł partnera.