Najlepszym sposobem na rozpoczęcie diety roślinnej jest jedzenie warzyw. Można je jeść na surowo lub dodawać do sałatek dla urozmaicenia. Owoce również powinny być częścią śniadania, obiadu i kolacji, ponieważ dostarczają witamin potrzebnych organizmowi, takich jak witamina C, która pomaga zwalczać przeziębienia, błonnik, który ułatwia trawienie, oraz potas (który reguluje pracę serca). Owoce, które warto włączyć do jadłospisu to jabłka, banany, pomarańcze, grejpfruty, brzoskwinie, śliwki, gruszki, ananasy, mango, truskawki, rodzynki, jagody, kiwi.
Jakie zamienniki mięsa można stosować w kuchni wegetariańskiej?
Wegetarianie mają do dyspozycji wiele substytutów mięsa, ale mogą też przygotować własne. Należą do nich tofu i tempeh, a także biała fasola w różnych postaciach, np. smażona lub upieczona w bochenku, która stanowi wyjątkowo obfity substytut. Tofu wytwarza się z suchej masy mleka sojowego z dodatkiem chlorku magnezu (koagulantu); jest ono przetwarzane ręcznie w temperaturze poniżej temperatury wrzenia, dzięki czemu białko nie rozpada się podczas ścinania. Tempeh produkuje się ze sfermentowanych ziaren soi, które tworzą kształtem przypominające ciasto, szeroko stosowane w kuchni indonezyjskiej od XV wieku.
Jakie są najlepsze przepisy na potrawy wegetariańskie?
Potrawy wegetariańskie są obecnie bardzo popularne. Istnieje wiele różnych przepisów na dania wegetariańskie, od łatwych i szybkich do bardziej skomplikowanych. Na przykład dla początkujących wegetarian najlepszym sposobem na rozpoczęcie gotowania jest sprawdzenie wszystkich dostępnych w kuchni warzyw i połączenie ich w jedno danie.
Jakie produkty spożywać aby urozmaicić dietę wegetariańską?
Niektórzy jedzą tylko warzywa, inni nie lubią jajek ani mleka i wolą produkty sojowe, jeszcze inni są weganami i w ogóle nie dodają do swoich potraw produktów pochodzenia zwierzęcego. Niektórym wegetarianom nie szkodzi miód, inni nie tkną niczego, co jest produktem ubocznym pochodzącym od owadów, takim jak pyłek pszczeli czy mleczko pszczele (które może zawierać również królową pszczół). Na pewno warto wprowadzić do diety produkty wysokobiałkowe – rośliny strączkowe i wykonane z nich przetwory, takie jak wymienione wcześniej tofu. W przypadku niedoborów białka można sięgnąć po odżywki białkowe pochodzenia roślinnego.
Czym się kierować decydując się na kuchnię wegetariańską?
Odpowiedź na to pytanie jest zróżnicowana i może zależeć od osoby rozważającej kuchnię wegetariańską. Dla jednej z nich mogą to być powody zdrowotne, etyczne lub nawet połączenie obu tych powodów. Dla innej osoby może to być po prostu fakt, że widziała kogoś, kto był weganinem i po prostu chciała spróbować czegoś nowego od tego, co robią jej znajomi! Trzeci powód to prawdopodobnie troska o cierpienie zwierząt, ponieważ wiele osób wybiera dania bezmięsne, ponieważ nie chce, aby zwierzęta były zabijane.